Curiosity is one of the great secrets of happiness.
FAQ.
-
De dolfijnen komen uit eigen initiatief naar het Sataya Rif, ze worden niet gelokt of opgejaagd. De spinner dolfijnen zijn van nature erg nieuwsgierig en speels. Ze komen al jaren in dit rif en zijn de aanwezigheid van mensen dus gewend. Het feit dat ze terug blijven komen en het contact met de mens op blijven zoeken, duidt erop dat ze van het contact genieten.
-
Raak de dolfijnen niet aan, nooit! Dit wordt heel duidelijk aan alle gasten bij aankomst vermeld. Gebruik zo weinig mogelijk zonnebrand, shampoo of douchegel. En als je het gebruikt, zorg dan voor koraalvriendelijk en/of 100% natuurlijk (en afbreekbaar).
Daarnaast mogen de boten geen ankers gebruiken, ze maken de touwen vast aan aanknooppunten om zo de bodem en het rif niet te beschadigen. -
’s Ochtends als de zon opkomt, word je wakker, trek je je zwemkleding aan en kijkt vragend naar de snorkelgids ‘zijn ze al in het rif’? Als dat een ‘ja’ is, dan stappen we in de zodiac om naar de dolfijnen toe te gaan. Deze duik is onze favoriet. Ze komen dan net uit de diepe zee, met een buikje vol en doordat de dagjesboten er nog niet zijn, zijn dit de serene momenten tussen jou en de dolfijnen. Na deze duik komen we terug op de boot, waar het ontbijt klaar staat. Na het ontbijt alle ruimte om even te relaxen, voordat we weer de zee in gaan. De dolfijnen zijn deze rond vaak aan het rusten, dus de kans is groot dat we ze lekker lagten en bij een van de prachtige rifs gaan snorkelen. Nadat we onze fijne momenten weer hebben gehad, terug naar de boot voor lunch. Na de lunch hebben we weer ruimte om te rusten. Alvorens we weer naar de dolfijnen gaan indien ze nog in het rif zijn. De dolfijnen (zeker de pubers) zijn in de middag vaak enorm speels, een wild speelkwartier kun je vaak aanschouwen, of je doet met ze mee. Einde van de middag bewegen de dolfijnen zich terug naar open zee en hebben wij op de boot ruimte voor onszelf. Vaak krijgen we dan een lekkere snack en genieten we van de zonsondergang. Hierna krijgen we van de chef weer een heerlijk diner en heel vaak liggen we niet heel veel later in ons bed. Of je kruipt op het bovendek met je deken om onder de sterrenhemel te slapen.
Good to know: je hoeft zeker niet iedere keer mee om met dolfijnen te zwemmen, sommige geven de voorkeur om af en toe over te slaan, te rusten, of juist te gaan snorkelen bij een van de prachtige koraaltuinen. Jij kiest zelf waar jouw behoeftes liggen, niets moet, alles mag.
-
Nee. Ze zijn er bijna dagelijks, maar heel soms zijn ze er een dag(deel) niet. Het zijn wilde dieren en bepalen zelf of ze naar het rif komen. Dat maakt het extra bijzonder als ze er wel zijn, ze kiezen heel bewust voor het contact met jou.
-
Je hoeft geen topatleet te zijn voor deze reis. Als je een beetje kunt zwemmen, is dat voldoende. Het water van de Rode Zee is ontzettend zout en geeft daardoor een enorm drijfvermogen, waardoor je gewoon op je buik kunt gaan liggen en al dobberend de onderwaterwereld kunt bekijken. Ook zijn er reddingsvesten aan boord mocht je dat fijn vinden.
-
Nee, dat hoeft niet. Maar als je nog nooit gesnorkeld hebt, is het wel heel erg aan te raden om van tevoren te oefenen, of een paar snorkellessen te nemen. Zo kun je meteen met de dolfijnen mee zwemmen op Sataya. In de zee is het natuurlijk wel wat anders dan in het zwembad. Daarom zullen we de eerste dag, indien nodig, de tijd nemen om rustig te oefenen. Hierbij krijg je fijne hulp van de ervaren snorkelgidsen. Deze instructeurs zijn tijdens onze duiken met dolfijnen altijd bij ons voor onze veiligheid.
-
De dolfijnen bepalen zelf of ze contact willen. Als ze er geen zin in hebben, zwemmen ze vliegensvlug weg. Als ze er wel zin in hebben, dan zul je merken dat ze voor een enkele ogenblik hun tempo aan jou aanpassen. Daarnaast goed om te weten dat ze vaak in een 8-vorm zwemmen, oftewel ze komen vaak gewoon terug naar jou. Als dat niet zo is, dan word je al snel opgepikt door de zodiac.
-
Ja. Dit is mogelijk indien je de volgende drie dingen zelf meeneemt: een geldig duikbrevet, een dive jacket (BCD) en een regulator.
Maar houdt in gedachten dat deze reis een snorkelreis is en niet draait om scuba diving. Er kan dus ook maar maximaal 1 duik per dag gemaakt worden (en afhankelijk van de omstandigheden, wellicht zelfs niet dagelijks). Eén duik kost €35 per persoon (en dien je contant te voldoen op de boot). Deze duiken vinden enkel bij het rif plaats en niet met de dolfijnen. Dolfijnen houden niet van duikers en als duiker ben je te traag om met de dolfijnen te zwemmen. Daarnaast is het Sataya Rif zo ondiep, dat je met snorkelen de hele pracht en praal al meekrijgt.
Uiteraard is het ook mogelijk om met eigen adem naar beneden te duiken (freediving) om met de dolfijnen onder water te spelen. Er is lood aan boord om dit te vergemakkelijken.
-
De een wordt zeeziek, de ander niet. Eigenlijk is het enige moment dat je zeeziek kúnt worden tijdens het varen van en naar het Sataya Rif toe. Dat kan windstil, zonder golven en dus erg rustig zijn, maar dat kan ook een bumpy windy ride worden. Doordat we al een nacht in de haven op de boot hebben geslapen, is je lichaam al wel wat gewend geraakt. Dus onze ervaring is dat het bij de meeste mensen meevalt. Mocht je denken veel last te hebben van zeeziekte raden wij aan om reistabletjes mee te nemen. Als we eenmaal in het rif zijn, varen we niet meer en liggen we stevig vast met 4 ankers en zal er nagenoeg geen deining meer zijn.
-
Het zwemmen met dolfijnen is intensief, lichamelijk (door het zwemmen) maar ook mentaal. Zoveel indrukken heb je te verwerken van alle ontmoetingen onder water. Ook een week op deze krachtplek zijn, kan energie van je vragen. Dus je zult wellicht meer rusten en slapen dan je gewend bent van jezelf. Maar ook dat is persoonlijk, sommige ervaren juist veel meer energie. In beide gevallen hebben wij nog nooit ervaren dat iemand zich verveelt, want buiten kletsen, boeken lezen, muziek luisteren, etc is er ook alle ruimte om te spelen, denk aan spelletjes met elkaar of de bemanning, zwemmen en spelen in het water als je er geen genoeg van kunt krijgen.
-
Dat was ook mijn vraag toen ik voor de eerste keer ging, want I need my space. Maar onze ervaring is dat door de vier verdiepingen van de boot, de weidsheid en het panoramische zicht over de zee, zorgt voor zoveel ruimte en vrijheid. En zorgt ervoor dat je je juist niet opgesloten voelt. En er zijn altijd plekken op de boot (of in je hut) waar je je terug kunt trekken en je alleen kunt zijn.
-
Op het vasteland van Egypte heb je waarschijnlijk al geen bereik meer met je Nederlandse provider. Tijdens onze rit naar de haven zal ik daarom zorgen voor een hotspot zodat jij het thuisfront kunt laten weten dat je veilig geland bent. Zodra we op zee zijn, is er nauwelijks bereik meer. Een week lang zonder telefoon dus. Dit voelt wellicht eng en onwennig. Maar zodra je daar bent, zul je er nog geen seconde bij stil staan. Geen afleiding, je bent helemaal aanwezig in het hier en nu. Dat zorgt voor een extra dimensie aan deze bijzondere reis. In geval van nood zal er een telefoonnummer van de crew doorgegeven worden voor het thuisfront.
-
De reis gaat door bij minimaal 11 gasten. Maximum aantal gasten is 20.
-
Twee dingen. Blote voeten en wc-papier.
Direct nadat je aan boord stapt, doe je je schoenen uit. Aan boord dragen we geen schoenen, uit veiligheid, uit hygiëne maar vooral vanwege het heerlijke vrije gevoel.
Gooi geen wc-papier in het toilet. Maar echt niet. Ten eerste omdat alles wat je in de wc doet, geleegd wordt in zee (vissen zijn er dol op mits het uit de mens komt 😉). Ten tweede zijn de leidingen van de boot zo dun, dan deze niet gemaakt zijn om papier door te spoelen. En bij een verstopping, moeten we in het ergste geval terug naar land. -
De chef met zijn ongekend belangrijke taak; onze magen vullen. Maar hij vult niet alleen onze magen drie keer per dag, maar ook onze harten, want wat is dit smullen zeg. Drie keer per dag een gevarieerd buffet. Zowel vegetarisch, vlees als vis. Fruit, snacks, thee, koffie, water en frisdrank zijn onbeperkt en elk moment van de dag beschikbaar. In verband met het milieu, vragen je om een drinkfles mee te nemen welke je op de boot met water kunt vullen. Tijdens de reis op de boot zal er geen alcohol geschonken worden. Mocht je een gluten, lactose of andere voedsel-allergie hebben (anders dan een intolerantie), neem dan even contact op.
-
Aan boord is er stroom, 220volt met een reguliere stekker. Dus je apparatuur kun je op de boot opladen.
-
Sommige mensen vinden het een spannend idee om een week op open zee te zijn. Ja, we zijn op zee, maar in een prachtige serene lagune en beschut tegen de golven. Er is zelfs een plek waar het zo ondiep is, dat je er kunt staan. En om je gerust te stellen, in de verte zie je de kust met het reliëf van de bergen, waar de zon ons dagelijks trakteert op een prachtige zonsondergang.
-
Gelukkig heeft de boot meer schaduw- dan zonplekken. Dus jij kunt lekker zitten/liggen waar je zelf wilt en wat bij jouw huid past. Wij adviseren zo min mogelijk zonnebrand te gebruiken tijdens de reis. Omdat alles wat je op je huid smeert ook weer in de zee terecht komt. Je krijgt van ons een UV-werend shirt te leen welke verplicht is te dragen tijdens het snorkelen. En verder adviseren wij je een shortje/legging te dragen. Je ligt soms lang in het water, je hebt geen idee dat je aan het verbranden bent, maar als dat eenmaal is gebeurt kun je hier de rest van de week last van hebben. Helemaal ontkomen aan zonnebrand is voor sommigen lastig, maar kijk dan even of je koraalvriendelijke zonnebrand aan kunt schaffen (zie overzicht koraalvriendelijke zonnebrand).
-
Ja dat kan. Buiten zijn er voldoende matjes of bedjes waar je lekker onder de sterrenhemel kunt gaan liggen. Het is wel handig om een lakenzak of lichte slaapzak mee te nemen om in te gaan liggen zodat je iets meer beschut bent tegen de zeewind. En je zult niet lek gestoken worden, want er zijn geen muggen op zee.
-
Natuurlijk heb je zwemkleding, vinnen (flippers), een duikbril en een snorkel nodig. Een shorty (wetsuit met korte mouwen en pijpen) is een goede optie, maar niet perse noodzakelijk (ligt aan de maand waarin je gaat). Als je zonder shorty zwemt is het sterk aan te raden om een short/legging mee te nemen, om je te beschermen tegen verbranding. Een sneldrogende handdoek is ook een must, aangezien je jezelf minimaal 3 keer per dag af zult moeten drogen als je uit de zee komt. Verder heb je maar weinig nodig. Het zal warm zijn, dus zijn enkele luchtige kledingstukken al voldoende. Nadat je de reis hebt geboekt, ontvang je nog een gespecificeerde paklijst, want sommige zaken zijn afhankelijk van de maand waarin je gaat.
-
Je boekt zelf je vlucht naar Marsa Alam óf naar Hurghada. Vanuit Hurghada duurt de transfer naar de haven drie uur langer dan vanuit Marsa Alam.
Vliegen kan vanaf Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Keulen of Brussel. Na je boeking adviseer ik je enkele vluchten, maar je bent helemaal vrij zelf de vlucht te boeken die je wil. Hou dan dit in gedachten:
Indien je op Marsa Alam vliegt, dien je uiterlijk om 17:00 uur in Marsa Alam te landen op de eerste dag, en op de laatste dag niet eerder dan 15:00 uur je retourvlucht te boeken.
Indien je op Hurghada vliegt, dien je uiterlijk om 15:00 uur in Hurghada te landen op de eerste dag, en op de laatste dag niet eerder dan 17:00 uur je retourvlucht te boeken.
Deze tijden zijn de uiterste tijden i.v.m. reistijd naar en van de haven. Als je twijfelt, neem contact met ons op. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd in Egypte te zijn en niet te vroeg je terugvlucht te boeken!
Op www.skyscanner.com vind je vaak de goedkoopste vluchten.
-
Het is verplicht om zelf een reisverzekering af te sluiten (Egypte valt vaak onder Europa-dekking, maar check het vooraf even bij je verzekeraar). Een annuleringsverzekering is niet verplicht maar wel zeer aan te raden (let op, bij de meeste verzekeraars dient een annuleringsverzekering binnen 7 dagen na het boeken van een reis te worden afgesloten).
-
Op het vliegveld in Egypte betaal je voor het visum om het land binnen te komen. Deze kost €25 (contant). Je hebt hiervoor een geldig paspoort nodig. Het paspoort dient minimaal nog 6 maanden op de datum van de terugreis geldig te zijn. Een ID-kaart is geen geldig bewijs en geeft geen toegang tot Egypte. Voor België is een ID-kaart wel geldig. Ook deze moet minimaal 6 maanden na de terugreis geldig zijn.
-
Stuur ons dan meteen even een mail. De reisdata op deze site zullen namelijk niet de enige data worden. Het is zelfs zo dat bij een minimum van 6 personen een datum naar keuze van de gasten kan worden gekozen. Wij staan volledig open om de mogelijkheden te bespreken.
-
De bemanning van de boot bestaat uit zo’n 10-12 mannen die niet alleen voor onze veiligheid zorgen, maar ook zorgen dat we niets te kort komen. De service die zij verlenen is ongekend. En buiten deze arbeidstaken van hen, staan ze meer dan open om een spelletje te spelen, met je te kletsen, en onnoemelijk veel met je te lachen. De bemanning is naast de dolfijnen, een key element wat deze reis zo bijzonder maakt. Hun inkomen is bijna volledig afhankelijk van fooien (anders dan in Nederland dus). Daarom dat wij een minimum richtlijn afgeven van €75 fooi, zodat zij naar behoren beloond worden voor hun harde werk.
Aan het einde van de week wordt deze fooienpot van alle gasten aan de kapitein gegeven welke deze 100% eerlijk verdeeld over de bemanningsleden (ongeacht functie of rang).
-
Kinderen vanaf 9 jaar die goed kunnen zwemmen kunnen mee. Twijfel je, of is je kind nog geen 9, neem dan contact op. Dan bespreken we de mogelijkheden.
-
Als je besluit om de reis te annuleren, dan ben je de volgende bedragen verschuldigd:
a. Tot 90 dagen voor vertrek: 25% totale reissom.
b. Van 90 tot 60 dagen: 50% totale reissom.
c. Van 60 tot 30 dagen voor vertrek: 75% totale reissom.
d. Vanaf 30 dagen voor vertrek: 100% totale reissom.Maar vind je iemand anders die in jouw plaats mee wil gaan, dan ontvang je het reeds betaalde bedrag terug uit coulance minus €50 wijzigingskosten.
-
Neem dan even contact met ons op via mail. Indien de groep namelijk nog niet vol zit, kunnen we bekijken of je een hut voor jezelf kunt reserveren. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden.